Geleceğimiz… Kurum İçi İletişim…

Çalışma arkadaşlarımızla iletişimimiz, kurumsal itibarı oluşturmadaki önemli kriterlerden biridir. Çalışanlar iç hedef kitle olarak gelecekte çok daha fazla önem kazanacak ve adeta kuruluşlarımızı geleceğe taşıyacak katmanlardan biri olacak. Kurumun misyonu, vizyonu, hedefleri hakkında bilgilendirilmeyen çalışanın, kurum hakkındaki imajı da güçsüz olur. Oysa, bunun tam tersi durumunda, çalışanlar kuruma güven duyar ve kurumun hedefine ulaşabilmesi için…

Markalaşma küresel bir olay mı?

Markalaşmanın önemli olduğunu biliyoruz, ama markalaşma bütün dünyada aynı şekilde elbette tanımlanmıyor. Bu nedenle halkla ilişkilerin ve bireysel markalaşmanın uygulamaları da aynı şekilde gerçekleşmiyor. Ama farklılıklar da beklenenin çok altında. Kişisel markanın görüntülerinin toplamı, kişinin karakterini oluşturur. Bu imajlar bireyin kişisel performansı ve davranışlarını, kişinin iletişim yolunu ve farklı durumlardaki tepkilerini ifade eder. Kişisel markanız…

Kişisel markasını yönetemeyen yönetici, kurumsal markayı nasıl yönetir?

Kişisel markasını yönetemeyen yönetici, kurumsal markasını yönetmekte zorlanır. Markalaşma çalışmaları, kurumları organizasyonel yapılarının tamamlayıcı bir parçası oldu. Kuruluşların, tanınırlığı aşamasında da markalaşma çok önemli bir paya sahip. Bireysel markanın önemi de fazlasıyla anlaşılmış durumda. Bireysel markalaşmada da durum farklı değil, insanların bizi algılamasını, hissetmesini yönetebilmemiz gerekiyor. Profesyonel olarak düşünürsek, markalaşmanın sadece kurumla ilgili olmadığını görmeliyiz….

Hangi Marka daha önde?

Marka olmak… ne zor bir süreç… nasıl bir strateji, nasıl bir emek, sürekli beslemek…yıllar süren bir çalışma… Marka içinde yöneticilerin durumu çok daha farklı. Kim olduğunuzu net olarak söylemeniz, kendinizi ifade tarzınız, kariyerinizi farklı yönetmeniz, size ve kurumunuza bakışı değiştirir. Her zaman söylediğimiz şey, yöneticiler markaların en önemli sözcüleri. Marka kadar değerliler. Marka ile bütünleşmeyen,…

Kurum içi iletişimin önemi artacak

Değişen sistemlere göre geleceğin iletişimi de şekilleniyor. Gelecekte kurum içi iletişim son derece öne çıkacak iletişim alanlarından biri. Çalışma arkadaşlarımız kurumun en iyi müşterileri ve temsilciler. Kurumsal iletişim bir başka alan. Sosyal sorumluluk dünyadaki sürdürülebilirlik kavramının altında gerçekleşiyor, geleceğin yönetimini sağlıyor. Kriz yönetimi bir başka önemli alan. Medya iletişimi en çok bilinen ve öncelik gösterilen…

Halkla İlişkilerin gücünü, iş dünyasına nasıl anlatsak!

Bir işletmenin geleceği, güvenli ilişkiler kurmasına ve bunların sürdürülmesine bağlı.  Bunun için de halkla ilişkiler önemli bir yönetim alanı. Bugün,  iş dünyası, devlet yönetimi, medya ve STK’ların en yüksek konumları kazanmasında halkla ilişkiler sektörünün  çok etkili olduğunu görüyoruz. Mesleğimizin çapı ve önemi ülkemizde çok övünülecek boyutta değil. Dünyada listenin başını çeken ilk on halkla ilişkiler…

İletişim nereye?

Bugün yeni iletişim kanalları, bütün iletişim araçlarından daha fazla kullanılır hale geldi. Bu sayede, daha hızlı ulaşılabilen, daha kolay ve daha fazla miktarda depolanan bilgiler, hedef kitlelerin kullanımına elektronik ortamda daha düşük bir maliyetle sunuluyor. Yeni Teknoloji ve iletişimin yeni boyutları ile bireylerin bilgi üretimi başladı. Yeni teknolojilerin hızla hayatımızı değiştirmesi ve gösterdiği hızlı sonuçlar,…

SOSYAL MEDYA İÇİN 10 KURAL

Yapılan yanlışlar doğrular için bir yol olacak… 1.    SORU Sosyal medyada yer almadan önce, her adımda soru sormak önemli. Strateji için hangi sosyal medya gerekiyor, hedef kitleye nasıl ulaşılacak, bunlar düşünülmeli. Kampanyanız silah ile ilgiliyse, yoksul bir Afrika ülkesindeki Twitter sayfasında övünmek iyi bir fikir değil. Aynı şekilde sigorta ürünü Facebook sayfasında popüler olmaz ya…

Mükemmel halkla ilişkiler stratejiktir

Yöneticiler, halkla ilişkileri önemli bir yönetim fonksiyonu olarak görmeye başladılar. Halkla ilişkilerin kurumlarda değerli olduğunu kabul ettiler. Bu düşünceyi benimsemeyen yöneticiler ise, maalesef rekabet yarışında iki basamak geride kalmayı peşinen kabul etmiş oldular. Halkla ilişkilerin stratejik olması gerektiğini biz iletişimciler her zaman söylüyoruz. Ancak, iş dünyasının ve yöneticilerin bunu kabul etmesi zaman alıyor. Yani bütün…

Bireysel değerlerden kurumsal değerlere yolculuk

Değerler…Ne kadar önemli!… Aslında kişiliğimizin temeli, mesleğimizin temeli, kuruluşlarımızın temeli… ve toplumumuzun temeli… Aslında itibar, değerlerin bütünü ve değerler çerçevesinde davranışta bulunmak değil mi? İtibarın temeli insana dayanıyor, bireye dayanıyor. Kuruluşları da yönetenler bireyler olduğuna göre yöneticinin itibarı kuruluşa aynen yansıyor. Yani biz önce birey olarak değerlerimize sahip çıkacağız. Aslında, sizin de dikkatinizi çekmiştir, değerlerimiz…

İtibar… Büyülü bir kelime…

İş dünyası için önemli bir açılım… Kuruluşlar için her şeyin temeli bir olgu… Bireyler için de en az kuruluşlar kadar önemli bir nitelik… Zaten kuruluşları da yönetenler bireyler değil mi? İtibar, hedef kitleler ve sosyal paydaşlar nezdinde yaratılan algıyı oluşturuyor. Yöneticiler bilmelidir ki, bir şirket sağladığı pozitif itibar sayesinde, müşterilerinin, çalışanlarının, hizmet sağlayıcılarının ve yatırımcılarının…

Sizin kuruluşunuzda kadın yöneticiler çoksa şanslısınız!

Kadın yöneticilerle iletişimin yönetilmesi ve kalitesi farklılık kazanıyor! Kadınların ağırlıklı olduğu iş ortamlarında ilişkilerin yönetilmesinde daha büyük özen gösteriliyor. İletişimin kalitesi ve yönetilmesi farklılık kazanıyor. Kadın gözündeki detay ve titizlik, işin yapılış biçiminin ve kalitesinin artmasını sağlıyor. Bu ise kuruluşların itibarına kadar giden yoldaki taşları temizliyor.