Sürücüler kadın olunca…

Sürücüler kadın olunca…

Trafikte araba kullananlar, kadın sürücülerden şikayetçiler. Trafik karmaşası içinde zaman zaman hepimiz birbirimizden şikayetçiyiz. Bazen ben de kadın sürücülerden şikayetçi oluyorum ama bunu kadın erkek diye ayırmamak gerekiyor.

Bana göre trafikte herkes birbirinden şikayet ediyor, birbirinin şoförlüğünü beğenmiyor. Aslında trafikteki kişileri gruplara ayırmak galiba daha doğru olacak.

Bir grup var ki, 18-30 yaş arasında olup, zikzaklar çizen, gaza fazla yüklenen, camları koyu renk araçlar içinde kendilerini göremediğimiz sürücü grupları. Bir diğer grup, 30-55 yaş arası belirli saatlerde işine gidip gelenler. Gruplardan biri 65 yaş ve üzeri olup genellikle erkeklerin olduğu ürkek ve normalin altında hızla kullananlar. Bir diğer grubu ev hanımları oluşturuyor, ki adeta trafiği tıkayacak şekilde yollarda yer alıyorlar. Bir başka grup ve esas dehşetli grup, kiralık araçlar, işyeri araçları ile korkusuzca dolaşanlar, çarpmanın önemli olmadığını düşünenler, ne de olsa kendilerine zarar olmayacak ya, ayaklarını frene zor götürenler veya araçların üzerine doğru gelen toplu taşıma araçları, minübüsler, otobüsler veya kamyonlar veya sol şeritte son hızla giden şehirlerarası otobüsler…
Eminim, sizlerin de aklına gelen benim eksik bulduğum başka gruplar da vardır.

Bir grup kurallara tamamen uyarken, bir grup asla uymuyor veya uyduğunu düşünüyor ama yanlış oluyor. Tabi bunu ilkokul mezunlarının ehliyet alabilmesi ile karşılaştırdığımızda çok da fazla beklenti içinde olmamamız gerekiyor sanki. Şimdi artık 8 yıl olsa da mevcut kullanıcılar içinde beş yıllık eğitim ile ehliyet alan ve yıllardır kullanan kişilerin olduğunu biliyoruz.

Ayrıca, aldığımız ehliyetler ömür boyu bizimle birlikte. Eğer ehliyetinizi kaybetmezseniz, yetkililerle ilişkiniz olmuyor. Halbuki yirmi yılda bir tekrar sınava girsek, bilgimizi tazelesek, elemeden geçsek nasıl olurdu? Bunu becerebilme şansımız olur muydu?

Kendi can sağlığınız ve güvenliğiniz için kemerlerinizi takarak, canavar sürücülerle karşılaşmadan yollarda zevkle aracınızı kullanmanızı dilerim.

Bir cevap yazın