Trafik Polisi olmazsa ne yaparız?

Trafik Polisi olmazsa ne yaparız?

Trafik kazalarındaki yeni uygulamaları biliyor musunuz? Doğrusu ben tam olarak bilemiyorum, araba sürücülerinin çoğunun da bilmediğini düşünüyorum.

Nisan ayından itibaren yürürlüğe giren yeni uygulama ile maddi hasarlı trafik kazalarında trafik polisini çağırmak yerine, artık sürücüler tutanak tutacakmış. Tabi uygulama böyle olunca, hepimizin arabasında kaza tespit tutanağı taşımamız zorunlu. Ayrıca bir de fotoğraf makinamız olacak veya cep telefonu ile kazanın tespitini yapacağız ki, sonra bunu ispat edebilelim. Sonradan yetkililerden kaza tespit tutanağı isteyemeyecekmişiz.
Diğer yandan, anlaşma ile olay yerinden ayrıldıktan sonra, zararın kendimiz veya sigortamız tarafından karşılanacağını kabul etmiş sayılıyoruz.
Sürücüler, aralarında düzenledikleri tutanakların bir suretini fotoğraflarla beraber, karşı tarafın trafik sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse, aracın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştıracakmış. Bu nedenle, mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce sürücülerin farklı açılardan araçların fotoğraflarını çekmesi çok önemli.

Benim gözüm oldukça korktu. Allah korusun ama bir kaza anında sürücüler önce tartışmaya başlayacak, sonrasında da bu konuyu nasıl çözümleyecekler bilmiyorum. Diğer yandan sigorta şirketleri, sürücülerin tutanakları üzerine nasıl işlem yapacaklar? Eminim her konuda olduğu gibi bu konuda da zamana ihtiyacımız bulunuyor. Sistem oturana kadar kazazedelerin sıkıntıları oluşabilir.

Ama sadece kendi başınıza halledeceğinizi düşünmeyin. Bazı durumlar var ki, yine de trafik polisinin çağrılması zorunlu;

  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
  • Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
  • Trafik Kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise,
  • Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa,

Yukarıdaki durumlara bakınca, sürücülerin durumu hayli zor. Taraflar kendi durumlarını nasıl kabul edecekler? Yoksa kaza anında kaçacaklar mı? Bekleyip göreceğiz.

Kazasız yolculuklar diliyorum.

Bir cevap yazın