Formula 1’in tanıtıma katkısı…

Formula 1’in tanıtıma katkısı…

Türkiye’nin tanıtımı üzerine çalışırken, sektörlerin önemi üzerinde meslektaşlarımızla ve gazeteci dostlarımızla çok konuşmuştuk. Her sektörün kendi alanıyla ilgili konularda, ülkemizin tanıtımında yapabilecekleri mutlaka var. Özellikle uluslararası kuruluşlar, otomotiv kuruluşları bu konuda çok daha etkili.

Formula 1 yarışları, dünya çapında takip edilen sayılı spor dallarından biri. Televizyonların yanında internet ortamı da yine çok sıkı takip alanlarından biri. Yarışların uluslararası olması, ülkeler arasında dolaşması ise, dünyanın gözünün bir anda yarışın yapıldığı ülkeye çevrilmesini sağlıyor. O ülkede ise, tüm iletişim ve pazarlama unsurları kullanılarak, çok ciddi fırsatlar yaratılıyor.

İstanbul’da neredeyse aylar öncesinden oteller doluyor, hazırlıklar ulusal ve uluslararası anlamda sürüyor, ciddi bir işgücü ve katma değer yaratılıyor. Bununla birlikte ülke içinde bir heyecan uyanıyor, iki günlük bir yarış ama sanki altı aylık gibi bir hareketliliğe sebep oluyor. Bütün devlet kademeleri, iş dünyası aynı ortamda buluşuyor. Bu ve daha birçok artılarının yanında en önemli yanı, Türkiye’nin uluslararası tanıtımında etkin bir unsur olması. Formula 1 yarışlarının dünyadaki 18 ayağından biri olmak ülkemiz için çok önemli. Aynı anda dünyanın bütün medya organlarında yer almak, internet ortamında gündeme oturmak, televizyonların canlı yayınlarında görünmek ülke tanıtımları için önem taşıyor.

İstanbul olarak bu kadar ağırlıklı bir tanıtımın sağlanması da yine 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmamızda da önemli bir avantaj.

Bütün kuruluşlar Formula 1’e kendi başlarına hazırlanıyorlar, uluslararası bağlantılarıyla ve destekleriyle sürdürüyorlar. Aslında bunu Türkiye’nin genel tanıtımı olarak düşünürsek, bir senkronizasyonun olması gerekiyor. Bu bütünselliği sağlayabiliyor muyuz acaba? Veya devletin buradaki görevi, sivil toplum kuruluşlarının görevi bu bütünselliği ortaya çıkarmak ve Türkiye’nin tanıtımını farklı boyutlara çekmek mi? Formula 1 Türkiye yarışları bu yönden düşünülerek de planlanıyor mu?

Ülkemiz gelişen, büyüyen, bir ülke. Avrupa’nın en fazla genç nüfusa sahip ülkesi, kültürel ve tarihi bir ülke. Bütün bu özellikleriyle en iyisini hak ediyor. Gelecek yıllarda iletişim yanı çok daha kuvvetli Formula 1 yarışlarıyla, Türkiye’nin tanıtımının daha da planlı olması hepimizin dileği…

Bir cevap yazın