Türk Malı otomobile doğru…

“Yerli malı yurdun malı, herkes bunu kullanmalı”

Bütün kamu kuruluşları yerli malı otomobil mi kullanacak?

Artık otomotiv sektöründe de “yerli malı yurdun malı, herkes bunu kullanmalı” atasözü geçerli olmaya başlayacak.

Uzun zamandır konuşulan bir konu, yerli oto üretimi. Heyecanla bekliyoruz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptığımız ziyarette, yerli otomobil üretiminin sinyallerini vermişti. Hükümetin programında zaten her konuda yerli üretimi teşvik var. Bunu akıllı tahtalardan, yeni fikirlerin üretime dönüştürülmesine kadar görebiliyoruz. Ancak, otomobil çok farklı. Biz hep ithal oto kullanımına alışmış durumdayız. Bu nedenle de yerli otomobil üretimi ezberleri biraz bozuyor, düşünce sistemini değiştiriyor. Otomotiv sektörünün işleyişini değiştiriyor, yenilikleri getiriyor.

Hükümetin yerli otomobil üretimi fikrini, otomotiv sektörü kalp çarpıntısıyla karşıladı. Aslında, bunca yıldır böyle bir fikir otomotivcilerin planında olmalı ve hükümetlere sunmalılardı. Sanayii teşvik için sanayiciler her zaman daha önde olurlardı. Ama biz otomotiv üretimini ülkemizden o kadar uzakta görüyoruz ki, nedense böyle bir düşünce içine bile giremedik.

Elbette çok zor bir süreç. Belki gelecek beş yılda / on yılda gerçekleşecek bir süreç ama, düşünce aşamasında da geliştirilmesi gereken bir durum.

Hükümetin yerli malı otomobil üretimi düşüncesi ile birlikte, üreticiler, sanayiciler, yatırımcılar arasında düşünce ile birlikte stratejiler geliştirilmeye, işbirlikleri aranmaya, uluslar arası yatırımcılarla planlamalara başlanıldı. Yerli üretim, sanayi kuruluşları arasında da rekabeti getirecek. Yeri malı üretimi gerçekleştirecek, rekabette üstünlük sağlayacak. Benim tahminim, bütün kamu kuruluşları yeri otomobilin potansiyel müşterisi olacak.

Bugün Avrupa’dan Fiat&Chrysler ortaklığı buna talip. Ama kapanan Albea’ya alternatif aramasalar da yeni bir format geliştirseler. Ve gerçekten yerli üretim olsa..
Yarın Çin’den başka gün Japonya’dan bir otomotiv üreticisi Türk Marka Otomobil üretimine talip olabilir. Üreticilerin hep düşüncesi, mevcut markaların Pazar payını kapmaması…

Aslında Türk marka otomobili üretmek öyle böyle gerçekleşir. Önemli olan satış ve pazarlama kanallarının iyi kurulması ve bunun sürekliliğinin sağlanması. Burada da sistem henüz hazır mı? diye sormak istiyorum doğrusu.

Bir başka konu da, yerli malı bir “otomobil markası” yaratmak, Türkiye’nin tanıtımı sürecinde de çok önem taşıyacak. Yeter ki, sadece üretimi değil, bütün marka stratejisiyle iyi bir yönetim gerçekleşsin.

Yerli malı otomobil üretim düşüncesi bile otomobil üreticileri arasında rekabeti başlıyor. Dilerim ülkemizin öncü sektörü otomotiv sanayi için çok hayırlı olur.

www.otoalsat.com

Bir cevap yazın