Kriz mi sizi yönetiyor, Siz mi krizi?

 Kriz döneminde kuruluşların faaliyetlerinin yavaşlaması, iletişim yatırımlarının da azalmasını, etkinliklerin ertelenmesini gündeme getiriyor. Böylece, iletişim sektörü de kendi içinde yavaşlıyor. Yönetim veya tüketim sistemindeki bir çarkın durması, sistemin genelinde daralma yaratıyor.

Krizin iş dünyasını tedirgin etmediğini elbette düşünemeyiz. Biliyoruz ki, yöneticiler, kuruluşun devamını sağlamak zorunluluğu nedeniyle üretim ve satış dengesini kurmak, çalışanların mevcudiyetini sağlayabilecek bütçelerini krize göre planlamak durumundalar. Ancak, yöneticilerin şunu da bilmesi gerekir ki, krizler, kuruluşlar için “fırsata dönüştürülecek” önemli zamanlardır. İletişim faaliyetlerinin azaltılması değil, aksine çeşitlendirilerek kullanılması, kuruluşun iş süreçlerine katkısının artacağı dönemlerdir. Ülkemizin krizlere çok açık olması, kuruluşlarımızın ve yöneticilerimizin esnek düşünmeyi, olayları çok boyutlu görmeyi alışkanlık haline getirmelerini, bu dönemlerin daha az zararla atlatılmasını sağlıyor. Tecrübeli yöneticiler, iletişim faaliyetlerini azaltmak yerine daha etkin ve verimli kanallarla kullanmayı tercih ediyorlar.

Her şirketin kriz iletişimi bütçesi olmalıdır

Bir kuruluşun hedeflerini engelleyen, itibarını zedeleyen, ani olarak ortaya çıkan sorunlarla karşılaştıkları özel durumlar krizleri ortaya çıkartıyor. Bu kriz dönemlerinde ortaya çıkan “kriz iletişimi” kuruluşun, krizi en az zararla atlatabilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağı yönetim sahası.

Kuruluşların kriz üzerine bütçe ayırması elbette gerekli. Özellikle, kriz beklentisinin çok yüksek olduğu, daha fazla risk taşıyan sektörler ve kuruluşlar için adeta zorunlu durumlar.

Kriz iletişimi için insan kaynağı önemlidir

Kriz yönetimini benimseyen ve bu konuda çalışma yapan kuruluşlarda, kriz anında kimlerin hangi görevleri üstleneceği belirlenmiş olduğu için zaten herhangi bir sıkıntı ve acil insan kaynağı ihtiyacı oluşmaz, oluşsa bile hemen giderilebilir. Ancak, hiçbir hazırlığı olmayan bir kuruluşta zaten bir toparlanma ve karar süreci yaşanacağı için tecrübeli insan kaynağı ihtiyacı da ortaya çıkar.

Halkla ilişkiler kuruluşlarının tecrübeleri, kuruluşlar için krizin en az zararla atlatılmasında önemli rol oynar.

 Önemli olan krizi yönetebilmek

Olağanüstü durumlara hazırlanmak ve yönetmek birbirini takip eden iki durum. Olağanüstü duruma hazırlanmak, böyle durumlarla karşılaşma anında neler yapılması gerektiği konusunda kaynakları sıralamak, hangi kişi ve kaynaklarla hangi aşamaların gerçekleştirilmesini belirler. Olağanüstü durumları yönetmek ise, eğer önceden hazırlığınız varsa çok daha kolay olur. Ancak hiçbir ön hazırlık yoksa, zaten çok zor bir süreç olur ve önem taşır.

Kriz önceden “geliyorum” der mi?

Kriz yönetimi “olağanüstü durumların önceden tespit edilmesi, öngörülmesi ve karşılaşılması halinde hazırlıklı olunmasıdır. Bu nedenle, kuruluş bünyesinde bir kriz olması halinde; üretilen çeşitli kriz senaryoları dahilinde hangi aşamada hangi çalışmaların yapılacağı ve bu çalışmalarda kimlerin hangi sorumluluklarla görev alacağı, kurumun sözcülüğünü kimin yapacağının önceden belirlenmesine ihtiyaç vardır.

Şirketler, olası bir kriz anına hazırlıklı olmalıdır

Şirketler, kendi iş alanları ile ilgili ve genel iş hayatı ile ilgili yaşanabilecek çeşitli kriz senaryolarını oluşturarak, hangi aşamada hangi hazırlıkların yapılması gerektiğini önceden belirlerlerse, kriz anının şaşkınlığını çabuk atlatabilirler. Kurum sözcüsünün kim olacağı, ilgili görevlerin sorumlularının kimler olacağı, öncelikli gerçekleştirilecek çalışmalar, çalışanların sorumluluğu belirlenmeli ki, kriz anında daha az sorun yaşanabilsin.

Bu bir krizdir

Kriz anında yapılması gereken ilk şey, “kriz” tanımının yapılabilmektir. Krizi yönetebilecek bir lidere ihtiyaç bulunur. İlk 24 saat çok önem taşır ve kriz yönetiminin en önemli aşaması,  iletişimin yönetimidir.

Bir cevap yazın