Yöneticilerin işleri çok zorlaştı!

Yönetici, adı üzerinde, esas iş alanı yönetim. Aynı zamanda, vizyon, karlılık, yeni hedefler, yatırımlar… Ama bunlarda birlikte temsil gücü aslında bütün çalışmaların en üstünde. Peki yönetici, iletişim bakış açısı olmadan temsil görevini yürütebilir mi? Biz eksik olacağını düşünüyoruz. İletişimin gücünü kavrayan yöneticiler, kariyer hayatlarında daha başarılı oluyorlar.

Yöneticilerin, iletişimin gücünü kavradıklarını ve önemini artık kabul ettiklerini biliyoruz. Bunu araştırmalar bize gösteriyor. İletişime ciddi zaman ayırıyorlar, iletişim disiplinleri konusunda kendilerini geliştiriyorlar. Uygulamada etkin yer alıyorlar, bütçe ayırıyorlar. Böyle olunca da yöneticilerin kişisel becerileri, kişisel dokunuşları ile birleşiyor ve ortaya mesleki kariyeri ile birlikte iletişimi iyi yönetebilen yönetici modeli çıkıyor ve iş dünyasında farklılık yaratılıyor.

İletişimin sırrı kişisel dokunuşlarda gizli

İletişim dünyası gelişen bir sektör. İletişim kanalları yenileniyor. Biz iletişimciler mesleğin üyesi olarak bu gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak, yöneticilerin de bu gelişmelere hızlı uyumları önem taşıyor. İletişimin sıcaklığı kişisel dokunuşlarda gizli. Yöneticilerin dokunuşları, hem iletişim yansımalarını artırıyor, hem de olumsuzluklarını giderecek ortamı yaratıyor.

İletişimin online tarafı fazlasıyla önem kazandı. Öyle ki, özellikle gençlerin hızlı iletişim anlayışına ve okumadan, araştırmadan bilgi edinme anlayışına çok daha uygun bilgi edinme platformları oluştu.

Kişisel ve kurumsal iletişimin ve itibarın yönetiminin online ortamda yapılandırılması ve yönetimi de iş dünyası ve yöneticilerin gündeminde yönetilmesi gereken yeni bir konu olarak hızla yerini aldı.

Hepimiz bireysel medya kanalıyız

Hepimiz birer hedef kitleyiz ve hepimiz bireysel olarak medya yönetiyoruz. Düşen uçağın fotoğrafını gazetecilerden önce kaza geçirenler haber yaptı, güncel bilgi akışını sağladı. Böyle olunca, yöneticinin karşısında ciddi uzmanlıkla yönetilmesi gereken, sayıları birden binlere ulaşan ve her bir kişinin de kendi networkünü düşündüğümüzde daha da büyüyen kitleleri yönetebileceği iletişim yapılarını kurması önem taşıyor.

Çalışanların önemi artıyor

Bir yönetici için kurum içindeki çalışanlar da bu network içinde yer alan kişiler olarak çok daha önemli hedef kitlesi haline geldi. Bizim karşımızda işyerinde çalışan 50/100 kişi değil onların online networkleri ile birlikte 5000/10000 kişi var artık.

Online platformlar, sosyal yapılarda konular o kadar hızlı yayılıyor ve etkili oluyor ki, bu hız bazen kuruluşları, yöneticileri, kişileri bir anda yıldız yapabiliyor veya yıldızını azaltabiliyor. Hem de bunu o kadar kısa sürede gerçekleştiriyor ki, buna yönetici de şaşırabilir.

Online itibar yönetimi, itibarı korumada ve kriz iletişiminde çok  etkili. Online paylaşım alanları, cep telefonunda çekilmiş olayların fotoğrafları ve Twitter’daki anlık etkiler hepsi krizleri inanılmaz bir hızda yayıp arttırıyorlar. Aynı şekilde bazı kuruluşlar, dijital araçları krizleri önlemek ve yönetmek için de kullanıyorlar.

Online yapılarda kişiler esas, yöneticiler hadi artık sosyal medyaya…

Yöneticilerin online yapıları yönetebilmesi için kendilerinin de içinde olmaları önem taşıyor. Çünkü hepimiz biliyoruz ki, kullanmadığımız zaman hem hızını, hem etkisini hem de gücünü tam anlayamayabiliriz.

Online yapılarda kişiler esas. Bu nedenle, yönetici verilmesi gereken cevabı, çalışanı aracılığı ile verdiremez. Veya kendi alanını çalışanı aracılığı ile kullanarak cevaplanmasını sağlayamaz. Online yapıların özelliği gereği, kişiler karşılıklı haberleşmek durumunda. Böyle olunca, işte yine kişisel dokunuşlar ortaya çıkıyor. Bu dokunuşlar içinde konuları cevaplamak, hayran kitlelerini oluşturmak, takip edilmek ve etmek, gündemi online ortamda yönetmek ve hatta yaratmak, kitlelerin nabzını almak, bunların hepsi gerçekleştirilebilir.

Diğer yandan, yöneticiler gelecek kariyerlerine göre de hareket etmeli. Unutulmamalı ki, iletişimi iyi yönetebilmek, yeni kariyer olanaklarını da beraberinde getirebilir.

Online yapılarda kişisel dokunuşlar önem kazanıyor

Yönetici, kurum sözcülüğünü de üstlenmiş durumdaysa o zaman da medya iletişimi daha da önem taşıyor. Medyayı sadece görsel, işitsel, yazılı medya olarak görmek gerilerde kaldı. İnternet medyası, online platformlar, paylaşım siteleri, bloglar hepsi yönetilmesi gereken alanlar oldu. Üstelik de yapısal özelliklerine bağlı olarak, hızına yetişerek yönetilmesi gereken alanlar.

Online yapılar, kişisel özellikleri, anlayış hoşgörü yapılarını, olaylara bakış açılarını, kişilere bakış açılarını da son derece ortaya çıkartan yapılar. Kişisel dokunuşlar her yerde var.

Online yapılar, maalesef özellikleri gereği, açık, şeffaf, doğru olmayan açıklamaları dakikalar içinde ortaya çıkarmaya çok müsaittir. Bu nedenle de bu yapılarda yöneticilerin çok daha fazla iletişim kurallarına ve disiplinlerine uygun hareket etmeleri önereceğimiz uygulama biçimi. Çünkü yapılacak açıklamalarda, görünümle, davranışla, hareketlerle, sunumlarla alıcıların önünde veya yayınla yer alan etkileşimler maalesef olamaz. Tamamen bilgi ve açıklamaya dönük hızlı yönetimin sağlanması, biraz da profesyonel bakış açısı ve uyum ile mümkün olabilir.

Online yapılarda kurum sözcüleri için önemli olan üç şey; kişisel tarz, bilgi ve güvenilir olmak.

Kişisel Tarz: En etkili sözcüler kişiliklerini, yaklaşımlarını ve tarzlarını iyi gösteren karizması olan kişiler.  Mesajların karşı taraftan alınması bu nitelikteki kişiler için her zaman kolay.

Bilgi : Kurum sözcüsü, kurumunun, sektörünün, iş hayatının gündeminin ve özelliklerinin bütün inceliklerine hakim ve donanım sahibi olur.

Güvenilir olma: Bunu doğru, dürüst ve kişisel itibara sahip olmakla açıklayabiliriz.

İnternet ve belirli sosyal medya başarılı kriz iletişiminde giderek artan bir rol oynuyor. Kuruluş sözcüsünün krizdeki rolü hayati bir yerde duruyor.

İletişime önem veren, kaynak yaratan yöneticilerin, iletişim stratejisi ve disiplinleri içinde hareket etmesi gelecekteki başarısını her zaman yönlendirerek kolaylaştıracaktır.

Bir cevap yazın