Alım gücü düşüyor mu?

Alım gücü düşüyor mu?

Otomotiv Sanayii Derneği’nin verilerine göre 2006 yılının ikinci yarısında otomotiv satışları %30 azalmış. 2006 yılındaki satışlar da 2005 yılına göre %15 azalma göstermiş. 2006 yılında ihracat %35 artmış. Satışların düşmesi ihracatla dengelenmiş oldu galiba.

Satışların 2006 yılında %15 azalması, oldukça yüksek bir oran. Tabii dönemsel sebepleri mutlaka var. Ancak önemli konulardan biri, kredi faizlerindeki değişiklikler, 1.3’ler civarındaki geçen yıldaki düşük oranlar 1.7’lere ulaşmış durumda. Bir diğer konu, artık orta gelir grubunun arabalarını daha uzun süre kullanmak zorunda kalmaları.

Yeni bir araç almak çok kolay değil, peşinatı, taksitleri, kredileri vs. oldukça güç bir dönem. Mevcut aracı vererek yeni bir araç almak da yine taksitli bir dönemi yaşamak demek. Eğer peşin olarak alınıyorsa sorun yok, ama orta gelir grubunun artık peşin olarak bir arabayı alması neredeyse imkansız durumda. Kredili yaşam dönemi ise ayrı bir süreç. İş hayatında istikrarın olmadığı bir dönemde 36 ay 48 ay vadeli kredileri yüklenmek çok kolay olmasa gerek. Hepimizin uzun vadeli önümüzü görmemiz gerekir ki, uzun vadeli borçlanmaları yüklenebilelim. Çalışanların büyük bir kısmı her Ocak ayında bir sürprizle karşılaşacaklarının korkusunu yaşıyor.

Bütün bunlara rağmen, araba kullanmak, araba sahibi olmak özellikle bayanlar için bir özgürlük. Diliyorum, herkes dilediği araca kavuşur ve sağlıkla kullanır.

Bir cevap yazın