Fügen Toksü Pazarlama Dünyası

Fügen Toksü kimdir?

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdim ve İ.Ü.İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde MBA yaptım.

MESS İşveren Sendikası’nda 13 yıl boyunca Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevinde bulundum. MESS’de çalıştığı 13 yıl boyunca, sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle işveren kuruluşlarının basın, yayın ve halkla ilişkiler faaliyetleri konusunda uzmanlık kazandım. Medya ilişkiler ve kriz yönetimi de yine başarıyla gerçekleştirilen çalışmalarım oldu. MESS yayınlarının hazırlığı ve geliştirilmesinde görev aldım.

Daha sonra Toksü & Chase Halkla İlişkiler’i kurdum. Toksü & Chase bünyesinde aynı zamanda internet yayıncılığına da başlayarak  “Altın Örümcek” ödüllü www.otoalsat.com otomotiv portalını, www.f1yaris.com formula sitelerini faaliyete geçirdi. Böylece, e-iletişim kavramının Türkiye’deki ilk uygulayıcılarından biri oldum diyebilirim. Web sitelerinin stratejik yapılandırılması, yönetimi ve elektronik iletişim uygulamaları konularında uzmanlık kazanarak, web tabanlı birçok iletişim projesinde yer aldım.

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD)’in başkanlığıyla beraber; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Sosyal Hizmetler Komitesi başkanlığı, TOBB Türkiye Medya ve İletişim Meclisi başkan yardımcılığı görevlerini yürütmekteyim.

Ayrıca Sabah Business Dergisi yayın kurulu üyeliği ile İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi İletişim Fakülteleri’nde Halkla İlişkiler Kampanyaları dersi vermekteyim.

İki dönemdir Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD)’in başkanlığını yürütüyorsunuz. Derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

TÜHİD bu yıl 35. kuruluş yılını kutluyor. 35 yıl sektör meslek örgütü için uzun bir süre. Son iki yıldır TÜHİD önemli bir yapılanlanma geçirdi. Türkiye adını unvanına ekledi. Kurumsallaşma çalışmalarını gerçekleştirdi. Şimdi kamu yararına dernek statüsüne geçiyor.

İletişim eğitimlerinde beşinci dönemi tamamladı. Altın Pusula halkla ilişkiler yarışmasının altıncısını gerçekleştiriyor. Genç iletişimciler için çalışmaları var. İletişim fakülteleri ile sürekli işbirliği içinde.

Kamu ve özel sektörle, iletişimi tanıtmak anlamında işbirliği içinde. TOBB bünyesinde iletişim sektörünü temsil edecek meclisi oluşturdu.

TÜHİD etik konusunda çok uzun bir zaman dilimi çalıştı ve Etik Kodlarımızı yeniledik. Aynı zamanda da TÜHİD Etik Kurulu’nu oluşturduk.

Uluslararası anlamda çalışmaları bulunuyor. CERP Batı Avrupa Hakla İlişkiler Konfederasyonu’nun yönetiminde bulunuyoruz. Son toplantısını Mart ayında Türkiye’de yapılmasını sağladık. Ayrıca, global etik konusunda etkin Global Alliance örgütünün üyesiyiz.

Halkla ilişkilerin Türkiye’deki seyri ve günümüzdeki durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Halkla ilişkiler sektörü, gelişen ve değişen iş dünyasına paralel olarak büyüyen bir sektör. Geçen sene ortalama %30 büyüme kaydetti.

Kuruluşlar, yöneticiler artık iletişim çalışmalarının iş süreçlerine katkısını kabul ediyorlar ve bu nedenle de daha fazla önem veriyorlar, kaynak yaratıyorlar.

Halkla ilişkiler alanındaki “okullu”, “alaylı” kavgası ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Halkla ilişkiler, bir yönetim bilimi. Bu nedenle de iletişim, işletme kavramlarının bilinmesi gerekli bir meslek dalı. Bizim mesleğimizde, okullu alaylı kavgası olduğuna inanmıyorum.

İyi bir halkla ilişkiler uzmanda bulunması gereken özellikler nelerdir? Halkla ilişkiler alanında çalışmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Genç İletişimcilerin, öncelikle sektörü yakından izlemeleri ve gelişmeleri takip etmeleri gerekir. Kendilerini sürekli geliştirmeliler. Okullarda aldıkları teorik bilgileri, stajlarla pratiğe çevirmeliler ve deneyim edinmeliler.

Bir önemli faktör de gündemi, dünyada ve Türkiye de olup biteni takip etmek. Mutlaka her gün günlük gazeteleri takip etmeleri ve internetin, teknolojinin imkanlarından yararlanarak kendilerini mesleki anlamda geliştirmeleri gerekir. Teknolojiyi çok iyi kullanmaları gerekiyor. Bu meslek dinamik bir meslek, sürekli kendilerini geliştirmek zorunda olacaklarını bilmeleri önemli. Hem tecrübe hem de yenilik bizim mesleğimiz için aynı eşdeğerde önem taşıyor.

Ayrıca, ulusal ve uluslararası meslek ilkelerine uymak ve bu paralelde çalışmak da yine gençlerin geleceği için önem taşıyan konulardan bir diğeri.

İletişim mesleği konusundaki yayınları, makaleleri okumaları ve pratik uygulamalarını görmeleri de çok önemli.

Ayrıca, meslek örgütlerini takip etmeliler. TÜHİD web sitesi www.tuhid.org adresinde yer alıyor ve TÜHİD iletişim grubuna üye olarak tecrübeli sesleri dinleyebilir ve sektörü takip edebilirler.

Halkla ilişkiler ajanslarının medya olan ilişkileri ve bu ilişkideki sıkıntılar hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Medya iletişimi, iyi yönetilmesi gereken bir çalışmadır. Hem iletişim hem de medya çalışma ilkelerine dikkat edildiği sürece, karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde bulunulduğu zaman karşılıklı faydanın sağlanacağı bir çalışma alanıdır. Yeter ki, yetkili ve bilgili iletişimciler tarafından bu ilişki yönetilsin.

Son yıllarda “kurumsal sosyal sorumluluk kavramı oldukça gündemde; bu kavramların ülkemizdeki durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Sosyal sorumluluk kavramı, bireysel veya kurumsal olsun, gönlünüzle ve emeğinizle yapmanız gereken çalışmalar. Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı da böyle düşünülmeli.

Kuruluşların, ürettiklerinin karşılığında toplumdan bir şeyler alırken, toplum yararına fayda sağlayacak çalışmalara da destek olarak, topluma katkıda bulunmaları gerekir. Ama bunu yaparken, karlılık, yeni müşteri, medyada yer almayı hedefliyorlarsa, kuruluşları için yanlış bir çalışma yapmış olurlar.

Kurumsal sosyal sorumluluk, kuruluşların gelecek hedeflerine ulaşmalarına etki eden çalışmalardır. Ancak, karlılık amacını asla taşımamalıdır. Ama KSS, kurumsal itibarın önemli bir destekcisidir.

6. Altın Pusula’da 27 KSS projesi yarıştı, hepsi birbirinden güzel projelerdi.

İnternet alanındaki gelişmelerin halkla ilişkileri ne şeklide etkileyeceğini düşünüyorsunuz?

İnternet, online iletişim olarak, halkla ilişkilerin dünya ve ülkemiz için yeni bir kanalıdır. Ancak, en etkili kanallardan biri olmaya adaydır. Çok iyi planlanması ve yönetilmesi gerekir.

Sizce gelecekte halkla ilişkileri etkileyecek trendler neler?

Kurumsal iletişim, itibar yönetimi, algılama yönetimi, online iletişim gelecekte önem kazanacak iletişim alanları olacak. Kuruluşların kendilerini bu alanlarda çalışmaya hazırlaması gerekiyor.

Siz halkla ilişkiler ile beraber interaktif yayıncılıkla da oldukça ilgilisiniz. İnteraktif yayıncılıkla ilgili projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Biz beş yıldır elektronik yayıncılık içindeyiz. www.otoalsat.com otomotiv portalımız, beş yıldır yayında olan ödüllü bir proje. 65 bin civarında üyemiz bulunuyor. Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından kullanıcılarımız var. Bunun yan sitesi www.f1yaris.com Formula 1 meraklıları için bir site.

Çok yakında aile ve  gençlik sitelerimiz açılıyor.

Son olarak halkla ilişkiler ile geçen bunca yıla baktığınızda iyi ki bu mesleği seçmişim diyor musunuz?

Elbette, severek ve isteyerek yapıyorum. Yenilikleri takip ediyorum ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Teşekkürler…

Bir cevap yazın