İletişim ve Yönetim Bilimi

İletişim, bireyler arasında ortak noktaları ortaya çıkartarak ve belirli hedefler etrafında toplayarak, toplumları birleştiren, farklı kültürlerden ortak sesler çıkmasını sağlama becerisini gösterebilen bir yönetim bilimidir.

Önemli olan kültürleri iyi tanımak, farklı kültürlerle ortak noktalarını bulmak, ortak hedefler doğrultusunda buluşmak ve sonuca ulaşmak, iletişim stratejileri ile biçimlendirilerek, iletişim araçları ile uygulanabilir.Bugün iletişim sektörü, teknoloji dünyasındaki gelişimlerle başka boyutlara taşındı. Çok hızlandı ve yeni kanallar ortaya çıktı. Bilgi önem kazandı.

Ortak hedefler doğrultusunda toplumu bilgilendirmeliyiz ki, ortak bir yaşam kuran bireylere bilgi aktarabilelim ve interaktif bir iletişim modeli sağlayalım.Ortak ses için iletişim

Kültürlerarasında ortak ses aranması, güç birliği oluşturulması, elbette ülke politikaları ile sağlanır. Ancak bunun toplumun geneline ve bireylere yayılması ve aralarındaki uyuma, dayanışmaya, güç birliğine dönüşmesi ve ortak sesin çıkması için iletişim önemlidir.

Kültürlerin arasında ortak bir iletişim yaratılmasında

–          Dil

–          Kültürel özellikler

–          Geleneksel yapılar

–          Uzaklıkların yakınlaştırılması

–          Farklı görüşlerin dinlenmesi

–          Çift yönlü iletişim modeli kurulması

–          Çok yönlü iletişim stratejisi kurulması

–          Bireyden topluma ulaşılması

önem taşır.

Nasıl bir İletişim?

 

Bireyler arasında;

Çok genel anlamda kültürel, siyasal, sosyal bilgi akışını interaktif olarak çok yönlü sağlamak gerekir. Birey istediği zaman istediği bilgiye kolaylıkla ulaşabilmeli, görüşünü belirtmeli, ihtiyacını söylemeli, başka kültürlere ulaşabilmeli, farklılıkları tanımalı ve sosyal yapıları takip edebilmeli, siyasal görüşleri ve yansımalarını öğrenebilmeli, diyalog yaratabilmeli ve gelen talepleri cevaplayabilmeli.

Ülkeler arasında;

Farklı kültürlerdeki bireylerin ortak hedef doğrultusunda buluşmasını sağlamak için çok yönlü ve interaktif iletişim modelinin geliştirilmesi önemli.

Bunun için, paylaşımcı, açık, sürekli ve çift yönlü bilgi akışı sağlayan iletişim modeli üzerine iletişim stratejisinin kurulması gerekir.

Ortak ilkelerin belirlenmesinde ne etkili?

– Her türlü bilgiye ulaşım

– Çeşitlilik, Farklı kültürlerle çoksesli bir ortam yaratılması

– Farklı özellikteki bireylerin farklı görüşlere katılımı

Kültürlerarası iletişimde yeni teknolojinin avantajı

–          Bilgi paylaşımı

–          Eğitim

–          Araştırma

–          Sosyal ortam yaratılması

–          Siyasal ortamla yakınlaştırmak

 

 

Yeni teknolojiler, topluluklara daha çabuk ulaşarak daha kalıcı biçimde etkileme ve geri dönüş olanağı sağlıyor.

Yeni teknoloji kullanımı, toplumun tüm kesimlerini etkilediği gibi sosyal bir sistem olan örgütlerde de yapısal değişiklikler sağlıyor. Önemli olan, toplulukları öğrenen organizasyonlara dönüştürmek ve uyum sağlamalarına olanak tanımak.

Bir cevap yazın