Markanızı online yönetiyor musunuz?

Hayatımızın online araçlarla yönetilmesine ne diyorsunuz? Artık bütün yaşamımız online durumda. Çeşitli boylarda bilgisayarlarımız, cep telefonlarımız bizi birbirimize bağlıyor. Sadece bizi mi? Kuruluşlar da birbirine ve hedef kitlelerine online ortamda bağlanıyor. Bütün bireyler internet başında olunca, artık iletişim sisteminde online yapılar daha önem taşımaya başladı.

Kuruluşlar, son bir yıldır ağırlıklı olarak iletişimin online yanını fark etmeye, önemsemeye, kaynak yaratmaya başladılar. Çünkü artık hedef kitleler en önemli zamanlarını internet üzerinde geçiriyorlar. Böyle olunca da hedef kitleye ulaşmanın yolunu bulmak, kuruluşların iletişim stratejisinde ve vizyonunda yer alıyor.

İletişimi online ortama taşıyınca, online yapı içindeki her oluşumun da markalaşma çalışmalarını tasarlamak ve strateji dahilinde kurgulamak ortaya çıkıyor. Aksi takdirde hem beklenilen sonuca ulaşmak imkansız, hem de olumsuzlukların yaşanması kaçınılmaz olabilir.

Online ortamda marka olmak!

Markalar, müşteri kazanmamız için ve müşterilerle ilişkimizi sürekli kılabilmemiz için çok önemlidir. Online ortamda marka olmak da aynı şekilde tüketiciler için tercih edilmede önem taşıyor.

Markalar, beklenti oluşturur ve insanlar belirsizlikle karşı karşıya kaldıklarında güvenli olan seçeneği seçer. Tüketiciler tanıdıkları markadan ne bekleyeceklerini biliyorlar.

Milyon dolarlık bir marka için veya kişisel blog için veya paylaşım siteleri için web site oluşturmanın bir farkı yok, markalaşma her zaman önemli. Kişisel bir blog yapıyorsanız, markalaşma ayrılmanıza yardımcı olur ve sitenizin hatırlanmasını sağlar.

Peki online ortamda nasıl marka oluyoruz? İşte size web tasarımı ile marka oluşturmaya yardımcı olacak 9 ipucu:

Online marka olma ipuçları

1. Renk

Markalaşmada iyi renk paleti çok önemli. Renk, farklı duyguları uyandırır ve bilinçaltındaki çeşitli başlıklara taşır. Bütün renkler farklı ilişki ve etkileri içerir.

Markanız için bir renk seçtiğinizde uygun olup olmadığını anlayabilmek için etkilerine ve ilişkilerine mutlaka bakın. Ayrıca, yer aldığınız pazarda kullanacağınız rengin nerelerde ve hangi amaçla nasıl kullanıldığına bakmakta da fayda var.

2. Karakter

Markanızın karakteri var mı? Markanıza kişilik katarsanız varlığınızı daha iyi anlatabilirsiniz.

Toplumlarda birçok insan ürün ve markaları kendilerini anlatmak için kullanırlar. Bu yüzden markanızı öyle bir şekillendirin ki, takipçileriniz kendilerini markanızla ilişkilendirsin.

Twitter’ın küçük mavi kuş maskotu kendini çok etkili kanıtlamış, bütün kullanıcılar, medya ve web siteleri ile fanları kuş için kendi varyasyonlarını oluşturuyorlar. Her kuş biraz farklı görünüyor ama hemen tanınabiliyor.

3. Heyecan, duygu

Heyecan, marka oluşturduğunuz zaman dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli unsur. Sitenizi ziyaret ettikleri zaman hangi duygu veya heyecan hissetmelerini istersiniz? Markanızla birlikte neleri ilişkilendirip sıralamalarını istersiniz?

Siteniz, markanıza hangi duyguları ve düşünceleri yansıttığına karar vermeli ve sonra da bunun üzerine tasarım için çalışılmalı.

4. Tutarlılık, bağlılık

Başarılı marka yaratmanız için onu unutulmaz yapmaya ihtiyacınız vardır. O halde insanların sizi hatırlamaları için ne yaparsınız?

Web tasarımı boyunca tutarlılık, daha önce marka için doğru karakter seçme konusunda yapılan seçimler üzerine inşa edilir ve uygun duyguları çağrıştırır. Web sitenizde projelerinizin tek tip görüntü sağlaması için uygun renkleri ve görüntüleri düzenli tutun.

Skype sürekli olarak baskın mavi renkli renk paleti, üstünde şekiller oturan 2D bulutları, rengarenk bulutları dahil olmak üzere birçok markalaşma öğesini pazarlama medyası bütününde tamamlıyor.

5. Kodları ve görselleri yeniden kullanmaya uyumlu görseller ve plan

Bunun anlamı siteniz daha hızlı yükleme yaparak, kullanıcınızın web tarayıcısının birçok şey yüklemesine gerek kalmamasıdır. Apple.com logolar ve dolaşma çubuğunu birleştirip, markalarını sayfanın iç dizaynına yerleştiriyor.

6. Logonun boyutu ve konumu

Kabul edilmiş normlara göre logo, sitenin sol üst alanında yer almalı. Bu alan birçok insanın hangi sitede olduklarına baktıkları yerdir. İlaveten sitenin homepage’ine logonun konup linklenmesi en iyi uygulamadır. Ama burada boyut da önemlidir.

Emin olun ki, insanlar sitenize girdiklerinde fark ettikleri ikinci ya da üçüncü şey logonuzun büyüklüğü oluyor.

7. İlk ziyaret önemli

Siteyi ilk ziyaret eden kişi ilk birkaç dakika içinde site hakkında bilgi alır. Bu doğru site mi? İlginç görünüyor mu? Bilgiler ne, doğru mu? Tüm bunları cevaplandırabilmeniz için ziyaretçilerinize anlaşılır, kısa, öz değerli öneri ve bilgi akışı sağlanması, ziyaretçilerin sürekliliği açısından önemli.

8. Yazı tonu – Ses tonu

Web sitenizde kullandığınız dil, sizin markanızın karakterini ve kişiliğini desteklemeli. Eğer markanız dostça ve gerçekçiyse ve takipçileriniz gençse, teknolojiye meraklıysa, resmi olmayan ve eğlenceli ses tonu sizin için iyi olabilir.

Bu sadece ne söylediğiniz hakkında değildir, bu nasıl söylediğiniz ile ilgili. Aynı şeyleri farklı ses tonlarıyla söyleyebilir ve aynı anlamı anlayabilirsiniz ama kişilik de bu ses yayılması farklı olabilir, bu sebeple marka karakterinize ve takipçilerinize uygun olan ses tonunu seçmelisiniz.

9. Eşsizlik

Şimdiye kadar saydığımız özellikler sizi sadece şimdiye getirir, çünkü markanızı oluştururken dikkate almanız gereken çok önemli bir özellik vardır; eşsizlik.

Eşsiz imaj oluştururken, sadece rakiplerden daha çok göze çarpmamalı, daha çok hatırlanır olmalısınız ve bu da ziyaretçilerin sizi tekrar ziyaret etmeleri desek için şansınızın daha çok olması demektir.

Nasıl bir online marka:

Güçlü bir marka oluşturmak sadece büyük kurumlar için önemli değildir, küçük kurumlar, hatta kişisel siteler ve bloglar için de önemlidir. Markalaşma, rekabet ve hızlı tüketici kalitesinin farkındalığı görmesine yardımcı olur.

Web ortamı, markanızı oluşturmak için mükemmel bir platform. Bu yüzden site üzerinde çalışırken markayı yok saymayın. Markanızı, güçlü ve etkili kılmak için bütün farklı tekniklerden faydalandığınızdan emin olun.

Gelecek internette olduğuna göre, yeni yönetim tekniği internette marka yaratmak, markayı sürdürülebilir kılmak, çekici kılmak. Yöneticiler, Marka yöneticileri, İletişimciler, Çalışanlar herkes ama herkes markasına sahip çıkmalı ve yeniliğe uyum sağlamanın yollarını arayıp bulmalı.

Bir cevap yazın