Otomotiv sektöründe inovasyon

Otomotiv sektöründe inovasyon

İnovasyon, hepimizin bildiği gibi son yılların önem taşıyan konusu. Geçen hafta Prof.Dr.Arman Kırım hocanın inovasyon konuşmasını keyifle dinlerken düşünceye daldım…

Hoca deneyim inovasyonundan bahsetti, “bugün Çin’de bir kuruluşun bir aracın MR’ını alıp çoğaltması 21 gün sürüyor” dedi. İlginç değil mi? Çin’de kopyalanmayan hiçbir şey yok artık. Bilime de aynı önemi verseler, belki insanı bile kopyalayacaklar.

Arman hocanın bir diğer önemli vurgusu, “alt pazar inovasyonu”nun önem kazanmasıydı. Alt gruplardaki kitlelerin büyüklüğü, daha fazla tüketici potansiyeli nedeniyle, alt pazar inovasyonu önem taşıyor. Tata örneğinde olduğu gibi, 2500 dolara araba satışı ile geniş kitlelere ulaşım hedefleniyor.

Otomobil kuruluşlarının, hem üretim hem de pazarlama faaliyetlerinde “tüketim inovasyonu” üzerine çalışmaları mutlaka vardır. Tüketemeyen kitleleri tüketici yapmak, daha geniş kitlelere araba satabilmek, gelecek için çok daha büyük önem taşıyor. Sıra dışı bakış açıları ile farklı gruplardaki dünya tüketicilerine hitap etmeleri, gelecek yönetim planlarının ana konusu.

Aslında otomotiv üreticilerinin işleri de her geçen gün zorlaşıyor. Bir yandan çevre baskısı, toplumsal sorumluluklar gündemde, diğer yandan tüketici kitlesini büyütmek ve elinde tutmak başka bir konu, bir diğer yandan ise petrol fiyatlarının aşırı yükselmesi ve dünya rezervlerinin azalması ile doğal üretimlerle yakıt kullanımının sağlanması ve … daha birçok konu. Bütün bunların yanında bir de müşteri memnuniyetini yüzde yüz sağlayabilmek gibi çok önemli bir konu var, çeşit arttıkça ve dünya geliştikçe müşteriler de arabalar arasında değişim heyecanına kapılabiliyor.

Yarın, sektör için neler getirecek heyecanla bekliyoruz.

Trafikte mutlu seyahatler diliyorum.

Bir cevap yazın