ÖTV zammı ile beklenenler…

Motor hacmi 1.600 cc’nin altındaki otomobillerin ÖTV miktarı yüzde 37’den yüzde 40’a çıkartıldı. Sektörün ÖTV oranı zaten görüleceği üzere oldukça yüksek oranda. Bu ÖTV artışı ile sektörün daralan pazarını yeni sıkıntılar bekliyor.

İlk haftalarda bu durum biriken stokları eriterek sektörü canlandırır gibi görünebilir. Hatta stok fazlası olan firmalar tüketiciden bu farkı almayabilir de. Çok sayıda markadan, bu konuda basın bültenleri yağmaya başladı.

1,600 cc ve altındaki otomobiller, bilindiği gibi yüzde doksanlara ulaşan sektörün çok büyük bir kısmını içeriyor. Bu kadar geniş bir segmenti içermesi nedeniyle, bu ÖTV artışı, geçen yılki lüks oto ÖTV artışının etkisi gibi olmayacağı, pazara daha büyük etkiler bırakacağı beklentisindeyim.

Sektörde hızlı bir rekabet yaşanıyor. 2013 zor geçecek.

Sektörde rekabet hızlı. Bu dönem satışlar artacak gibi görünse de, iki üç ay içinde sektörü yavaşlatacaktır. Burada tek bir nokta var ki, bu yıl yapılacak AutoShow. 2 Kasım günü başlayacak AutoShow’da sektör büyük bir hareketlilik bekliyor. Bu zamlar sektörün beklediği hareketliliği yavaşlatırsa, işte o zaman fena.
Sektörün daralması, yan sanayinin daralması, işsizliğin artması, katma değerin azalması… ve daha bunu takip edecek çok büyük sıkıntıyı yaşayabilir.

Sektör tasarruf tedbirlerine başlamıştı. Devamını, bekleyeceğiz, göreceğiz…

Bir cevap yazın