Kriz, yeni tedbirlerle desteklenmeli…

Kriz, yeni tedbirlerle desteklenmeli…

Auto Show, otomotiv sektörüne ve otomobil meraklılarına bir heyecan getirdi. 650 bin kişinin gezdiği açıklanan fuarda, sektörel bağlantılar da kurulmuş. Otomobil kuruluşlarının çeşitli kampanyaları ile satışları gerçekleştirilmiş. Açıklanan rakamlar ne derece doğru bilinmez, ama fuar süresince kampanyalar ile hiç de küçümsenmeyecek satışlar yapılmış.
Fuar ile birlikte patlayan kriz şimdi yeni bir sayfa açıyor. Kriz ve gelen zamlar, yaşamın her aşamasını zorluyor. Üstelik, otomotiv gibi zorunlu ihtiyaç kapsamı dışındaki yatırımlar ertelenebiliyor.

Hafta içinde ODD Başkanı İbrahim Aybar ile konuşurken, konu sektöre geldi ve sektörü temsil eden şapkası ile verdiği mücadeleyi anlattı. ÖTV’nin düşürülmesi söylentisi ve beklentisi, krizle yavaşlayan satışları durma noktasına taşıyınca, sektör temsilcileri hükümetin desteğini hissetmişler. ÖTV’nin düşürülmesi hükümetin zaten gündeminde olmayan, ancak söylentilerle gündeme gelen bir konuymuş. Bu nedenle de hükümetin ÖTV’nin düşürülmeyeceği yolundaki açıklaması önem taşıyordu ve hükümet bu açıklamayı da yaptı.
Bu beklenti ortadan kalkınca, sektörün biraz da olsa rahatlaması bekleniyor.

Otomotiv Sanayi, Türkiye’nin itici gücü. Üretilen otomobilin satışı ile işgücünün işini devam ettirebilmesi aynı dairenin içinde. Satışların durması, üretimdeki bir bantın durmasını, bu ise çalışanların işlerinden olmasını, ailenin gelirinin düşmesini ve markete kadar yansıyan döngüde aksama yaratıyor. Bundan da yine ülkemiz zarar görüyor.

Krizler, esnek tedbirlerle atlatılabilirse, kuruluşlar tarafından yeni kaynaklarla desteklenirse halka kadar inmeyen sarsıntıları önleyebilir. Hükümetin bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi, yeni tedbirlerle dengeyi sağlaması önem taşır.

Diğer yandan, böyle dönemlerde uluslar arası yatırımların ülkemizde gerçekleştirilmesi, yeni yatırımların ve yatırımcıların teşviki de, yine ihtiyaç olan kaynakların yaratılmasında önem taşıyor.

Su damlaları halinde yayılmaya başlayan kriz dalgalarının hepimizi çok az etkilemesi dileğiyle…

Bir cevap yazın