TÜHİD Başkanı Fügen Toksü Şeffafmarka Röportajı

Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Başkanı Fügen Toksü ile bir araya geldik. Kendisinden Tühid’in meslek standartları el kitabını hazırladığını öğrendik, derin kariyerinden de çok şey öğrenebileceğimiz Fügen Toksü hem Tühid’in değerli çalışmalarını anlattı, hem de sorularımızı yanıtladı.

Fügen Toksü’yü kısaca tanırsak;

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni bitirdi.İ.Ü.İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde MBA yaptı. MESS İşveren Sendikası’nda Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini yürüttü. Toksü ve Chase Halkla İlişkiler’i kurdu Toksü & Chase bünyesinde aynı zamanda internet yayıncılığına da başlayarak “Altın Örümcek” ödüllü www.otoalsat.com otomotiv portalını,www.f1yaris.com Formula 1 ve www.halklailiskiler.com halkla ilişkiler iletişim platformu sitelerini faaliyete geçirdi. Sivil Toplum ve Meslek Örgütü çalışmalarını önemsedi. TÜHİD – Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Başkanlığı görevini üstlendi ve halen yürütüyor. TOBB-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Medya ve İletişim Meclisi Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. İMD-İnternet Medyası Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. KALDER– Türkiye Kalite Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, YEKON – Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği Genel Sekreterliği görevini yürütüyor. TGC -Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesidir. Ayrıca, TGC Sosyal Hizmetler Komitesi Başkanı ve Sarı Basın Kartı Sahibidir. EGD-Ekonomi Gazetecileri Derneği Üyesi The Brand Age Dergisi yazarı, BOSS Dergisi yazarı, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Yüksek Lisans Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak ders vermektedir. www.fugentoksu.cominternet sitesidir.

Tühid’den bahsebilir misiniz?

Tühid; Türkiye Halkla İlişkiler Derneği 1972 yılında kurulmuş, kurucularımız Alaeddin Asna hocamızın başkanlığında kurulmuş , bizim mesleğimizin iki tane büyük duayeni var biri Alaeddin Asna diğeri de Betül Mardin her ikisi de geçmiş dönemlerde Tühid’in başkanlığını yapmış kişiler o süreç içinde de zaten düşünün 41 yaşında Tühid ve halkla ilişkilerin Türkiye de gündeme gelmesi de zaten çok eskilerde değil 50-60 yıl mesleğin tarifiyle birlikte Alaeddin hoca kurulumunu da gerçekleştirmiş derneğin çok büyük bir öngörüyle. Şu anda biz ne yapıyoruz bir kere genç iletişimciler bizim için çok önemli ve burs veriyoruz, genç iletişimciler yarışmamız var. Altın Pusula genç iletişimciler yarışması. Orada da genç iletişimciler bölümü var ve bu yıldan itibaren hem Alaeddin Asna hem Betül Mardin özel ödülü vereceğiz. İlk defa yönetici ödüllendireceğiz, biz bugüne kadar hep kurumları ödüllendirmiştik ilk defa bu sene iletişime katkı veren yöneticiyi ödüllendireceğiz.13 üncü yılını yapıyoruz Altın Pusula’nın sürdürülebilir kalkınmaya yönelik projelere ödül veriyorduk şimdi de yine bir yeniliğimiz var hem Türkiye markası ile ilgili hem de Betül Mardin- Alaeddin Asna özel ödülü Altın Baget yönetici ödülü Altın pusula yarışmasının içinde..Altın pusula bu yapı içinde ve gittikçe de büyüyor. Diğer yandan 41. Yılını kutlayacağız ve bir zirve yapacağız. Halkla ilişkiler Zirvesi konuşmacılarımızı yurtdışından getireceğiz kapsamlı bir zirve olacak. Bir başka nokta ise biz hep genç iletişimleri aydınlatmaya çalışıyoruz onun için de mümkün olduğu kadar üniversite dolaşıyoruz ve iletişimi anlatıyoruz yani okuduklarının dışındaki iletişimi anlatmaya çalışıyoruz. Meslek standartları ile ilgili; temel meslek standartları el kitabi hazırlıyoruz şu anda herkes bu mesleği yapıyor ama temel meslek standartlarına sahip olmak gerekiyor.

Kısaca meslek standartları el kitabının içeriğinden bahsebilir misiniz?

İletişimcilere katkı sağlayacak bir kaynak oluşturmak istedik. Halkla İlişkilerin temelini ve meslek çalışmalarının yer aldığı bir başucu kitabı olması yönünde hazırlıklarımız devam ediyor. El kitabı için bir komite oluşturduk. Komitemiz bilgi birikimlerini ve mesailerini bu işe harcıyor. İletişimcilerin ve özellikle genç iletişimcilerin yararına bir çalışma niteliğinde. Halkla İlişkilerin el kitabı, öğrencisinden mezununa, çalışanından patronuna önemli bir yol gösterici olacak. Çalışmamızda teorik ve pratik bilgiler bir arada yer alıyor. TÜHİD olarak gelecek nesillere yararlı çalışmalar bırakmak bizlerin için paha biçilemez bir duygu.

Türkiye’de halkla ilişkileri değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’de halkla ilişkiler aslında halen anlaşılamamış bir kavram ama yakın geçmişte şöyle bir gelişme oldu Türk Silahlı Kuvvetleri sivil bir halkla ilişkiler yapısına döndüğünü söyledi ve bunda da sürdürebilirliği gerekçe gösterdi bu aslında çok önemli bir şeydi çünkü askeriyede rütbeler sürekli değiştiği için ve o görevde dairedeki kişilerde sürekli görev alanlarını değiştiriyorlar ama kurumsal hafıza bizim işimizde önem taşıdığı içinde böyle bir yapıya geçmişler bu aşamada askeriyenin bile böyle düşünüyor olması güzel. Ama on sene öncesine kadar siyasi partilerde, başbakanlıkta, cumhurbaşkanlığında çok aktif halkla ilişkiler uygulamalarını göremiyorduk ama bugün daha farklı bir yapı var yine de çok daha iyi bir konumda olması gerekirdi halkla ilişkilerin yöneticilerin bu konudaki bilinçlendirilmeleri önemli biz de bu konuda çalışıyoruz ama ilk kriz anında bütçeler nedeniyle ilk kesilen işler işler iletişim çalışmaları oluyor hem reklam hem halkla ilişkiler anlamında ama yöneticiler için en önemli noktalardan biri bu iletişim çalışmaları bunu yapmadıkları zaman farklılığı, farkındalığı maalesef yaratamıyorlar.

Gazeteciliği de değerlendirmenizi istesem;

20 yıl önceki medyayla bugünkü medya arasında tabiî ki farklar var. Bunu hepimiz gözlemliyoruz hem medya sahipliği farklılaştı, gazetecilerin kendi görüşlerini yazabilme imkanları farklılaştı, taraflar daha çok oluşmaya başladı ama sosyal medya ve digital medya o kadar aktif ki haberi her yerden alabiliyoruz detayı gazetelerden almamız lazım ama maalesef gazetelerde detay habere yer verecek çok vakit bulamıyor olabilirler. Ama haberi digital ortamdan ve internet ortamında çok daha rahat alabiliyoruz artık.

Markalar konusunda neler düşünüyorsunuz?

Marka aslında birkaç bileşenden oluşuyor, ama bunların en önemlisi bence hizmetin kalitesi ve duygusal bağ. Çünkü o duygusal bağ bütün markalarda alım gücünü etkileyen bir şey özellikle kadın ve çocuklar hedef kitle olduğu zaman çok daha fazla önem taşıyor. Tabiî ki insanlar verdiği paranın faydasını almak istiyor ama bugün artık markaların tercihinde bambaşka kriterler de ortaya çıktı. Sürdürülebilirlik kriterleri var, yani artık çevreye, havaya, suya zarar veren markaların ürünlerini tüketiciler bloke edebiliyorlar, tepki gösterebiliyorlar veya geleceğe yatırım yapmayan markaların ürünlerini almayabiliyorlar, markaların işleri de gerçekten zorlaştı. Ürün yönetimini arge ile yaparken marka yatırımını sürdürülebilirlikle yapma zorunlulukları ortaya çıktı.

Halkla ilişkilerin yeni uzmanlarına, (şirket-kişi) önerileriniz var mı?

Bu tecrübeyle ilişkili, yeterli uzmanlığa ve tecrübeye sahipse neden olmasın yapabilir. Ama hizmet vereceğiniz kişiyle paralel düşünebilmeyi süreç içinde kazanabiliyorsunuz veya ondan daha iyi düşünebilmeyi de o tecrübeye ve yeterliliğe kendini uygun görüyorsa bu işi yapsın.Bizim işimizde tecrübe var ve kendini geliştirme var hale bir şeyler öğrenip kendimizi geliştiriyoruz ve yapıyoruz. Durmayan bir meslek çünkü yenilikler, digital ortamlar çağın gelişmesi bunların hepsi bizim mesleğimizi de geliştiriyor.

Genç iletişimciler için bir mesaj..

Bir iletişimci olmanın gereklerini bilip ona göre davranmaları lazım. Bu görgü kuralından, pratik zekaya, genel kültüre kadar her şeyi içeriyor ona göre davranmaları lazım. Bir de tabi kendilerini geliştirmeleri lazım. Bundan sonra her şey daha da zor çünkü herkes için şeffaf bir ortam var herkes bilgiye çok kolay ulaşıyor. Kendilerini çok iyi geliştirmeleri gerekiyor ki Türkçe dahil, dilbilgisi dahil…

Gazeteciler için de tek cümleyle bir mesaj istesek;

Halkla İlişkiler profesyonellerinin paydaşlarından biri de gazetecilerdir. 2010 yılında medya ve iletişim sektörünün temsilcileri olarak bir araya geldik ve bir deklarasyon imzaladık. İki mesleği yürütenler, kamuoyuna doğru ve yararlı bilgiyi şeffaf biçimde iletme noktasında ortak sorumluluk taşımaktadır. Bu doğrultuda oluşturduğumuz deklarasyonun içeriğine www.tuhid.org sitesinden de ulaşabilirsiniz.

 

http://www.seffafmarka.com/portfolio/tuhid-fugen-toksu/

 

Bir cevap yazın