Mükemmel halkla ilişkiler stratejiktir

Yöneticiler, halkla ilişkileri önemli bir yönetim fonksiyonu olarak görmeye başladılar. Halkla ilişkilerin kurumlarda değerli olduğunu kabul ettiler. Bu düşünceyi benimsemeyen yöneticiler ise, maalesef rekabet yarışında iki basamak geride kalmayı peşinen kabul etmiş oldular.

Halkla ilişkilerin stratejik olması gerektiğini biz iletişimciler her zaman söylüyoruz. Ancak, iş dünyasının ve yöneticilerin bunu kabul etmesi zaman alıyor. Yani bütün disiplinleriyle birlikte kabul edilmesi gerekiyor. İş dünyası tarafından yavaş da olsa kabul ediliyor olması çok sevindirici.

Türkiye’ye baktığımızda halkla ilişkilerin hemen hemen 60 yıllık bir geçmişi olduğunu biliyoruz. Ama en gururlanacağımız şey, meslek örgütü olan TÜHİD Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin 40.yılını kutluyor olması. Prof.Dr.Alaeddin Asna başkanlığındaki kurucularımızın iş dünyası içinde çok öngörülü olması, mesleğin henüz bilinmediği, profesyonellerinin parmakla sayıldığı bir dönemde Türkiye’de meslek örgütünün kurulmasına öncülük  etmeleri biz profesyoneller tarafından şükranla karşılanıyor.

Halkla ilişkiler uzmanları birçok iletişim fonksiyonunu yönetmek ve yerine getirmekle birlikte, eforlarının büyük bir bölümünü medya iletişimine ayırıyorlar. En sıkıntı çekilen, en çok sorun yaşanan alan… Çünkü bir yanda kuruluşun yöneticisi ve iletişim yöneticisi, diğer yanda gazeteci ortada ise oluşturulmaya çalışılan haber.. Bu üçlünün içinde en sıkışık durumdaki kişi ise iletişim yöneticisi… Son yıllarda bu sorunlar biraz giderilmiş olsa bile, yine de her zaman zorlanılıyor.

Bugün bir de sosyal medya kanalımız var. Hem de saniyede değişen, son derece aktif, yönetilmesi sıkıntılı bir alan… Uzmanların söylediği şey, sosyal medyanın yönetilemeyeceği, ama iyi dinleyerek kendi fikrimizi geliştirebilecek olmamız. Gelecekte iletişim, sosyal medyada şekillenecek ve zenginlik kazanacak. Çünkü hedef kitleler sosyal medyada buluşuyor ve kendilerini daha iyi ifade edebiliyor, kendilerine sunulanı yüzde yüz görüyorlar.

 

Bir cevap yazın