Hoşgörüden İLETİŞİM’e…

Hepimiz hoşgörülü olursak, iletişim problemi olmayacak

Hoşgörü, ne kadar sihirli bir söz değil mi? Hepimiz hoşgörülü olursak, sanki hiçbir iletişim problemi olmayacak.

İletişim mesleğini yürütecek kişilerde kişisel özellikler ve yetenekler de önemli

Biz her zaman şunu söylüyoruz ki, iletişim mesleğini yürütecek kişilerde kişisel özellikler ve yetenekler de çok önemli. İletişim eğitimi ve farklı uzmanlıklara göre farklı eğitimler alınabilir, ancak, kişisel yetenekleri de en az eğitimler kadar önemli. Pozitif düşünme, paydaşlar ve kitleler arasında yapıcı ve hoşgörülü yaklaşımlar, iletişim kazalarının en aza indirilmesindeki önemli etkenler.

Halkla İlişkiler dünyanın her yerinde, binlerce uzman tarafından yürütülen bir meslek. Birçok Halkla ilişkiler profesyoneli özel veya kamu kuruluş veya halkla ilişkiler ajanslarında görev yapıyorlar. Tek bir görevleri bulunuyor, kamu ve özel kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, devlet ve daha birçok kişi ve kuruluş için iletişim hizmeti üretiyorlar.

Sektörün önemli bir akademisyeni James Gruning’in araştırmasına göre, halkla ilişkiler uygulamalarında 5 trend bulunuyor. Birincisi, halkla ilişkilerin bilginin bilimsel olmasıyla profesyonel hale gelmesi, ikincisi, sadece tek düze iletişim yerine yönetim işlevi olması, üçüncüsü halkla ilişkiler uzmanlarının kamuoyunda daha az tanıtımla meşgul olan stratejik danışmanlar haline gelmesi olarak belirtiliyor. Dördüncü, halkla ilişkiler uzmanlığını sadece yöneticilere değil, toplumsal konulara, kadınlara, ırkçı ve etnik geçmişi konu alan alanlara da yöneldiği, sonuncu olarak da, neredeyse bütün halkla ilişkiler uygulamalarının bugün sadece bir kuruluşun sınırlarında kalmadığı çok daha global konumda bulunduğu belirtiliyor.

Bütün bu uzmanlıkların arkasında ise kişisel beceriler ve yetenekler de her zaman çok önem taşıyor. Hoşgörülü olmak, pozitif olmak, yapıcı olmak bunlardan biri. Ve bu özellikler, özellikle kriz iletişiminde, kurum içi iletişimde, etkinlik yönetiminde çok daha fazla önem taşıyor.

Bireylerin hoşgörülü olması, kişilerarası iletişimde iyileştirme sağlıyor

Diğer yandan, iletişim profesyoneli olmak önemli değil, birey olarak da hoşgörülü olmak bütün kişilerarası iletişimde iyileştirme ve süreklilik sağlıyor. Ancak, hoşgörülü olmanın fazlası da hiç iyi değilmiş. Hoşgörünün de sınırlarını belirlemek bizim elimizde, kendinizi test edin ve hoşgörü sınırınızı gözden geçirin.

Bir cevap yazın