Marketing Europe & Anatolia Röportajı

Türkiye’deki iletişim hizmetleri ajansı anlayışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Halkla İlişkiler her sektörün içerisinde ve bütün sektörlerin ihtiyacı olan bir yönetim bilimi. Halkla ilişkiler hizmetinin bazı hedef kitleler tarafından, maalesef tam olarak algılanmadığını görmek üzücü. Çünkü hangi faaliyet yürütülüyorsa, mutlaka halkla ilişkiler çalışmasına ihtiyaç duyacaktır. Önemli olan yöneticilerin bu konudaki duyarlılığı, bilgisi ve kararlığı. Halkla İlişkiler çalışmaları yöneticiler için hem kendi kişisel kariyerleri hem de kuruluşlarının geleceği için önem taşır. Bu nedenle de çok önem verilmesi gereken bir çalışma alanı.. Kuruluşlar, kendi çalışma alanlarına yakın halkla ilişkiler danışmanları ile çalışmanın önemine inanmalılar.

Müşteriler, iletişim hizmetleri ajanslarından neler bekliyor?

Önce müşteriler ajanslardan neyi isteyeceklerini bilmeliler. Halkla ilişkiler uygulayıcısıyla nasıl çalışılır, iletişim disiplinlerini kullanarak ne yapmak istiyorsunuz bunları bilmek önemli.  Müşteri halkla ilişkiler kavramını iyi anlayacak ve özümseyecek. Burada ajanslara, iletişim uzmanlarına büyük iş düşüyor. Kendilerini doğru anlatmaları gerekiyor. Nedenleri iyi belirlemek ve onları doğru sunmak önemli. Artık iletişim disiplinlerinin bir arada olmadığı ve kullanılmadığı bir proje hedefine ulaşamıyor. Teknolojinin de gelişmesiyle eski kalıp işler artık kuruluşlara çağ atlatmıyor. Tabiî ki her müşteri sektörün birincisi olmak ister, itibar ister, yenilikçi olmak ister ama bunun nasıl olacağı ve nasıl konumlandırılacağı iletişim uzmanının tecrübesine, becerisine bağlıdır. Ajans olarak müşteriye yapamayacağınız şeyi vaat etmeyeceksiniz. Müşteri olarak da bir iletişim ajansıyla nasıl çalışılır, iletişim ajansının görevi, sorumlulukları, yetileri nelerdir bilmek zorundasınız. Aksi takdirde karşılıklı mağdurlar olmaktan öteye gidemezsiniz.

Yabancı şirket ortaklı iletişim hizmetleri ajanslarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Uluslar arası network dünyadaki güncel bilginin ve uygulama yöntemlerindeki zenginliği sunar. Bu nedenle de bilgiye ve tecrübeye daha kolay ulaşma imkanı bulunuyor. Avantaj olarak nitelendiriyorum.

 

İletişim hizmetlerinin müşterileriniz tarafından doğru algılandığını düşünüyor musunuz?

Eskiden olsa bu sorunuza doğru anlaşılamıyor derdim ama şuan ki duruma baktığımızda kendimizi daha iyi ifade ettiğimizi düşünüyorum.

Yöneticiler artık iletişime çok daha fazla önem veriyorlar ve kendilerini ifade etmek için en doğru yolu bulmaya çalışıyorlar. Biz de ajanslar olarak elimizden geldiğince en doğru şekilde hizmet vermeye gayret ediyoruz.

– Sizin şirketinizin farklılıkları nelerdir?

Bizim en büyük avantajımız, gazetecilik bilgimiz, STK yönetimi bilgimiz ve internet yayıncılığı da yaparak internetin getirdiği hizmetler ve sosyal medya konusundaki bilgilerimizdir.

Algılamadaki farklılıklar beklentileri nasıl etkiliyor?

Müşterinin neyi nasıl algıladığı çok önemli. Halkla ilişkiler bilimini sihirli bir değnek olarak görüyorsa beklentileri farklı olacaktır, özünde ne demek olduğunu biliyorsa farklı olacaktır. İletişim mesleği sihir gibi bir şey değildir. Doğru kullanıldığında abat eder, yanlış kullanıldığında berbat. Kimse bir anda itibarımız artacak, bilinirliğimiz yükselecek, pazar payı en büyük şirket olacağız gibi bir beklenti içine girmemeli. Aksi halde ütopyalardan ileri gidilemez. Sabırlı olmak, doğru adımlar atmak ve doğru stratejiler oluşturmak önemli. En önemlisi de planlı olmak. Bunların hepsi bir süreç kapsamında olur. Yaptım oldularla maalesef bu işler yürümüyor.

– İnsan kaynaklarındaki eleman sağladığınız kaynaklar nelerdir?

Genelde bir kurum ile çalışmıyoruz, www.halklailiskiler.com internet portalımız var. Buradan iş ilanlarını fazlasıyla alıyoruz. Gençler bizimle sürekli irtibat halinde.

Hem onlara bu konuda yardımcı olup yönlendirmeye çalışıyoruz, hem de kendi ihtiyacımız olduğunda onlarla irtibata geçiyoruz.

Üniversiteler sektörün yetişmiş eleman ihtiyacını karşılayabiliyor mu?

Üniversitelerdeki eğitim kalitesinin gelişmesi ve sektöre uygun insan kaynağının yetiştirilmesi için elbirliği ile birlikte çalışıyoruz. Öğrencilerin pratiğe, staja ihtiyacı var.

İşe gelen gençler sadece kitap bilgileriyle donanmış oluyorlar, o yüzden iş ararken de sıkıntı yaşıyorlar.

Çok fazla iletişim fakültesi var ve çok fazla mezun var. Önemli olan mezun ettiğimiz gençleri çok fazla donanıma sahip olarak mezun edebilmemiz ve onları gerçek iş hayatına göre yetiştirebilmemiz diye düşünüyorum.

TUHİD başkanı olarak,

– Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından düzenlenen 11. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri yarışmasını hakkında da bilgi verebilirmisiniz.

Başarılı halkla ilişkiler çalışmalarını ödüllendirmek ve teşvik etmek amacıyla, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından, 1999 yılından beri, “Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri” verilmektedir.
“Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri”, Türkiye’de halkla ilişkiler sektörünün ilk ve tek ödül programıdır. Bu yıl on birincisini düzenleyeceğimiz Altın Pusula’da, Büyük Ödül ve Jüri Özel Ödülü’ne ek olarak yeni bir ödül daha yer alacak. TÜHİD’in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP ile yaptığı işbirliği neticesinde, sosyal ve çevresel etkileri en iyi ele alan projeye ‘UNDP Özel Ödülü’ verilecek.

Projelerde dikkat edilmesi gereken noktalara web sitemizdeki yönetmelikten de ulaşabilirler.

Ayrıca, Altın Pusula’da Genç İletişimciler Kategorisi diye bir bölümümüz var. Üniversitelerin iletişim fakültelerinde okuyan öğrenciler katılıyorlar. Amaç geleceğin iletişimcilerine, akademik yaşamdaki bilgilerini uygulanabilir ve yaratıcı projelere dönüştürme doğrultusunda katkı sağlamak. Bu yıl genç iletişimcilerimizden ““İstanbul Markasının İletişiminin Dijital ve Sosyal Ortamlarda Yönetilmesi” kapsamında projeler bekliyoruz. Altın Pusula gündemi takip eden ve kendini kategoriler bazında sürekli yenileyen  bir yarışma. Güncel konulara ağarlık veriyoruz.

11. Altın Pusula kategorileri şöyle; Kurumsal İletişim, Gündem Yönetimi, Kurum İçi İletişim, Pazarlama İletişimi ve Bütünleşik Pazarlama Projeleri, Kriz İletişimi, Etkinlik Yönetimi, Kurumsal Sorumluluk, Dijital ve Sosyal Medya İletişimi, Sivil Toplum Kuruluşları, Kamu Kuruluşları, Sponsorluk İletişimi, Finansal Hizmetler ve Yatırımcı İlişkileri, Medya İlişkileri, Uluslararası Proje/Kampanya, Kategori Dışı Projeler, Genç İletişimciler.

Başvurular, 20 Ocak 2012 – Cuma günü sona eriyor. Proje dosyalarının son gönderilme tarihi ise 02 Mart 2012 Cuma günüdür. TÜHİD heyecanla özel kuruluş, kamu, stk, medya ve sosyal medya projelerini bekliyor.  Katılımcılar ayrıntılı bilgi ve başvurular için; www.altinpusula.org sitesini ziyaret edebilirler.

– Çalışma hayatınızda yaşadığınız en ilginç olay nedir?

Çalışma hayatını seviyorum ve halkla ilişkiler ve internet yayıncılığı içinde sürekli öğrenmeyi gerekli kılan ve bizim de kendimizi yenilememizi sağlayan bir döngü içinde çalışıyoruz. Böyle olunca, çok zevkle ve heyecanla çalışıyoruz. Çalışma hayatının bütün süreçleri güzel ve ilginç.

Bir cevap yazın