Markanızı uzun yaşatacak vitamin sizde!

 

Markanızı uzun yaşatacak vitamin sizde!

Bir markanın başarıyla yaşamasını sürdürmek, markanın yaşamı süresince yapılan çalışmaların tümünü kapsıyor. Yani, “marka oldu” artık tamam dersek, markamızın yaşam süresi kısalıyor. Bu nedenle de sürekli markayı beslemek, düşünmek, geliştirmek, yatırım yapmak önem taşıyor.

Başarılı bir markayı yaşatarak sürdürülebilirliğini sağlayan kurumlar, belirli tanımlayıcı karakteristik özelliklere sahip oluyorlar. Bunları şöyle sıralayabiliriz; vizyon, değerler, canlılık, gerçeklik, kazanç, gönüllülük. Bu karakteristiklerin her biri birbirinden bağımsız unsurlara sahip, ama marka için bir arada olma zorunlulukları var.

Kuruluşlar, marka değerini artırabilmek için çalışanlarıyla paralel hareket ediyorlar, vizyon/misyon ve değerlerini çalışanlarıyla paylaşmakla önemli aşama kaydediyorlar. Güçlü bir marka olabilmek için etkili yöntemlere başvuran yöneticiler, eğitim, iletişim faaliyetlerine öncülük veriyorlar.

Markaların, kendilerini bugünkü ve gelecekteki dünyaya ve topluma kanıtlamak için belirli aralıklarla yeniden yorumlanmaya ve yeniden keşfedilmeye ihtiyaçları bulunuyor

Vizyon

  • Vizyon, bütün çalışanlar tarafından kolayca anlaşılır olmalı ve basit bir dille belirtilmelidir.
  • Çalışanlara ilham verecek gücü olmalı ve herkesin görevi bulunmalıdır.

Kurum değerlerinin sürekliliği olmalı ve değişmemelidir

Değerler

  • İlkeler. Değerler, kurumun davranış şekli ilkeleridir ve vizyon gibi açıklıkla anlatılmalıdır.
  • Devamlılık. Öz değerlerin sürekliliği olmalı ve değişmemelidir
  • Saygılı. İyi kurumların kaliteleri, yerel alışkanlıklar hakkındaki değer ve gelenekleridir.

Canlılık

  • Dinçlik. Vizyon ve değerler onaylanınca “görev tamamlandı” demek yetersiz kalıyor.
  • Yenilenme. Devam eden vaatler için “yaşayan marka” garantisi vermek zor ve sarsılması için de birçok yol vardır.
  • Yeniden yorumlamak. Bu durum markalar için yolların tıkanması gibi bir durum. Markaların, kendilerini bugünkü ve gelecekteki dünyaya ve topluma kanıtlamak için belirli aralıklarla yeniden yorumlanmaya ve yeniden keşfedilmeye ihtiyaçları bulunuyor.

Doğruyu söylemek markaya güven sağlar

Gerçeklik

  • Doğruluk. Doğruyu söyle. Bu normal zamanlarda iyi bir kural ve markada güven meydana getirir.
  • Dürüstlük. Dürüst olmak, yalnızca doğru sözlü olmaktan daha iyidir, dürüstlük, bütün açıklamayı kapsar.
  • Bozukluk, bükülme. Doğru her zaman iyi olana götürmez. Bu yüzden global kuruluşlar mesajın farklı ülkelerde ve farklı kültürlerde nasıl algılandığını dikkatlice düşünmelilerdir. 2 çeşit hata vardır; Birincisi, perspektif ve inançların farklılıklarına önem vermemek ve size ait olan inancın önde olup doğru olanın bu inanç olduğunu kabul etmek, bu durumda hiçbir açıklama veya tercümeye ihtiyaç duyulmuyor. İkincisi ise, iyilik yapmak için farklı izleyicilere göre doğruyu değiştirmeye çalışmaktır.

Çalışanlar kazanan takımın parçası olmaktan gurur duyarlar

Zafer

  • Hayatta kalmak ve başarıya ulaşmak. Bunlar her kurum için önemli mesleki ilkeleri. Mesleki başarı olmadan bütün diğer kriterler tartışılabilir veya ödün verilebilir duruma gelirler.
  • Kesinlik. Markası önde olan kurumlar, diğer rakiplerinden daha çok netlerdir.
  • Kazanan takım. Çalışanlar, kazanan takımın parçası olmaktan ilham alırlar.

Gönüllülük ve kurumsal sosyal sorumluluk bizim ülkemizde de markayı yaşatmak için önemli bir özellik haline geldi

Gönüllülük

  • Vatandaşlık. Gönüllülük ve kurumsal sosyal sorumluluk bizim ülkemizde de markayı yaşatmak için önemli bir özellik haline geldi. Son on yıldır Amerika’da mesleki hayatta ayırt edici özelliklerden biri olan gönüllülük “markayı yaşatmak” anlayışını hareketlendiren önemli bir rol.
  • Firmaya destek vermek. Kurum önemli ölçüde sosyal sorumluluk için farkındalığı büyütebilir ve çalışanlarını yardımseverlik ve bağış yapma konusunda bilgilendirebilir.
  • Çalışanlarına destek vermek. Çalışanların her birinin paralarını ve zamanlarını harcayacakları şeyler için farklı sebepleri bulunur.

Markayı yaratmak ve ayakta tutmak, emek ve kaynak istiyor, en fazla da strateji gerektiriyor. Marka kuruluşların can damarı ve gelecekleri. Bu nedenle çok büyük yatırımlar yapılıyor. Başarı da zaten bunu kabul etmekte ve önem vermekte yatıyor. Yöneticiler hadi çalışanlarla birlikte iş başına…

BOSS DERGİSİ Ekim 2010

Bir cevap yazın